Last van uw kunstgebit?

Veroorzaakt uw kunstgebit pijn, is het kunstgebit te groot of zit het los? Helaas zijn dit veel voorkomende klachten waar men vaak te lang mee rondloopt. Op deze pagina vind u de meest voorkomende klachten en de daarbij horende oplossingen.

Last van uw kunstgebit?

Veroorzaakt uw kunstgebit pijn of zit het kunstgebit los? Helaas zijn dit veel voorkomende klachten waar men vaak te lang mee rondloopt. 

Op deze pagina vind u de meest voorkomende klachten en de daarbij horende oplossingen.

Mijn kunstgebit zit los

Nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken, wordt het kaakbot heel langzaam door het lichaam afgebroken. De kaak slinkt en neemt een andere vorm aan. Dit kan ervoor zorgen dat na verloop van tijd de prothese minder goed aansluit of los gaat zitten. 

Het rebasen (opvullen) van een gebitsprothese zorgt ervoor dat de pasvorm geoptimaliseerd wordt. De ruimte die is ontstaan tussen uw kaak en de gebitsprothese wordt dan opgevuld. Het opvullen van de gebitsprothese gebeurt in één dag. 's Ochtends komt u voor het maken van een afdruk en 's middags is de gebitsprothese weer klaar. 
Maak nu een afspraak

Mijn kunstgebit veroorzaakt pijn

Een goed passende prothese doet geen pijn. Bij een nieuwe prothese kan het voorkomen dat er zogenaamde drukplekjes ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een rand van de prothese te lang is. Drukplekjes zijn eenvoudig te verhelpen.

Een slecht functionerende prothese kan hoofdpijn veroorzaken. Een prothese met een verkeerde pasvorm kan bijvoorbeeld spanning geven waardoor u hoofdpijn krijgt. 

Heeft u al langere tijd pijn of is er pijn ontstaan door uw huidige gebitsprothese? Neem dan contact op. De pijn gaat meestal niet vanzelf weg

Is mijn kunstgebit versleten?

U herkent een versleten kunstgebit bijvoorbeeld aan:
  • Het ontbreken van reliëf in de kiezen
  • Kortere afgesleten voortanden
  • Hinder bij het kauwen
  • Verkleuring van uw prothese
  • Omlaag hangende mondhoeken
  • Een spitse kin
Twijfelt u of wilt u verder advies? U kunt bij ons terecht voor een vrijblijvende gebitscontrole en advies. 
Plan een gratis gebitscontrole!

Eten en spreken veranderd 

Na het aanmeten van een nieuwe prothese kan de situatie in uw mond veranderen. Gun uzelf de tijd om een paar weken te wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer klachten niet vanzelf verdwijnen, is het belangrijk dat u altijd teruggaat naar degene die het kunstgebit heeft aangemeten. Het aanmeten van een kunstgebit is maatwerk. Soms zijn aanpassingen nodig.

Om een s- of een t-klank uit te kunnen spreken, heeft de tong rustpunten tegen het bovengebit nodig. Bij een nieuwe prothese is dat nog wel eens wennen. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar weken. Ook kunt u door een nieuwe prothese smaakverschillen ervaren. Meestal went dat na enige tijd vanzelf. 

Wanneer de klachten blijven of wanneer deze spontaan ontstaan, is het verstandig om een afspraak te maken bij de tandprotheticus.

Ik heb een allergie 

Ook als u allergisch bent voor kunststof of metaal kunt u een kunstgebit dragen of implantaten nemen. 
We kunnen de gebitsprothese van speciale kunststof maken die geen allergische reactie opwekt. 

Als u in aanmerking komt voor implantaten maar u bent allergisch voor metaal, kunt u met de kaakchirurg of implantoloog overleggen wat de mogelijkheden zijn. Zij kunnen bepalen welke implantaten voor u geschikt zijn.

Uw tandprotheticus kan u doorverwijzen. 

Mijn kunstgebit is kapot

U kunt bij ons terecht voor alle soorten reparaties aan uw kunstgebit. Geniet van een bakje koffie, de reparatie is klaar terwijl u wacht!
Bel ons